Prijevod by Upasaka Fa Jin
 
Majstor Hsu Yun smatra se najpoznatijim kineskim Chan (Zen) Majstor u 20. stoljeću u Kini i drugim dijelovima svijeta. Poznat je najbolje po svom neumornom trude na širenju Dharmu tijekom svog iznimno dugog života.  Prema rijetkim dostupnim zapisima, Hsu Yun je rođen u oko 1839. u pokrajini Guangzhou. U mladosti je uživao čitajući o Chan Budizmu te je tijekom svojih tinejdžerskih godina odlučio ući umonaški život, unatoč snažnom protivljenju obitelji. Za svećenika je zaređen u Gu Shan hramu u 1859 od strane velemajstora Miao-Lian sa 20 godina. 

 

Hsu Yun
Tijekom svog dugog života, Hsu Yun putovao je po cijeloj Kini i jugoistočnoj Aziji predavajući i pomažući s intenzivnom Chan praksom duhovnih vježbi. Njegova strast, dovodeći Chan na čelu svijesti u Kini,  dovelo ga je do obnove brojnih samostana i hramova koji su bili pali u 
priličnu zapuštenost, mnogi napušteni zbog starenja i nezainteresiranosti.  Među njima je bio i Nan Hua hram, kojeg je osnovao Šesti patrijarh, Hui Neng. 

 

Hsu Yun je ne samo obnovio i revitalizirao ovaj poznati hram;  osnovao je i vjersku školu na temelju poučavanja Budizma, kao i osnovnu školu kako bi osigurali obrazovanje za mnogo mlade djece u regiji koji bi inače imali lošeobrazovanje ili ga uopće nebi imali .

 

Velemajstor Hsu Yun je umro u listopadu 1959, u Zhen Ru samostanu.  Po dostupnim računima, imao je 120 godina.