- (638-713) (μέρος II)


Ήταν ένας ιερέας ονόματος Φα-τα που απάγγελλε το Σούτρα του Λωτού για εφτά χρόνια συνεχώς, αλλά ο νους του ακόμα περιπλανιόταν και δεν ήξερε που απλωνόταν το Ντάρμα. Προσκύνησε τον Χούι Νενγκ και ρώτησε, '' Έχω αμφιβολίες σχετικά με το Σούτρα και επειδή η σοφία σας είναι μεγάλη, σας ικετεύω να λύσετε τις αμφιβολίες μου.''

Ο Δάσκαλος είπε: Φα-τα, είσαι πολύ προχωρημένος στο Ντάρμα, αλλά ο νους σου δεν είναι προχωρημένος. Εσύ μπορεί να μην έχεις αμφιβολίες σχετικά με το Ντάρμα, αλλά ο νους σου ο ίδιος αμφιβάλει. Ψάχνεις για το αληθινό Ντάρμα με ψευτιά στο νου σου. Εάν ο νους σου ήταν σωστός και σταθερός, θα ήσουν ένας άνθρωπος που θα έχει κάνει το σούτρα δικό του. Ποτέ στη ζωή μου δεν έμαθα γράμματα, αλλά αν μου φέρεις ένα αντίγραφο του Σούτρα του Λωτού και μου το διαβάσεις, με το άκουσμα του θα μπορέσω να σου το εξηγήσω.''

Ο Φα-τα έφερε το Σούτρα του Λωτού και το διάβασε στο Δάσκαλο. Ακούγοντας το, ο Έκτος Πατριάρχης κατάλαβε τι εννοούσε ο Βούδας και ύστερα συζήτησε το Σούτρα του Λωτού χάρις του Φα-τα.

Ο Έκτος Πατριάρχης είπε: '' Φα-τα, το Σούτρα του Λωτού δεν λέει τίποτε πάρα πάνω από τι χρειάζεται. Σε όλες τις σελίδες δίδονται παραβολές και ομιλίες για τα αίτια. Το κήρυγμα του Ταθάγκατα για τα Τρία Οχήματα ήταν μονάχα εξ αιτίας της ανίας των ανθρώπων του κόσμου. Τα λόγια του σούτρα καθαρά δηλώνουν ότι υπάρχει μονάχα ένα όχημα του Βουδισμού.

'' Να ακούσεις στο ένα Βουδιστικό όχημα και μη ψάχνεις για δύο οχήματα, ή αλλιώς η φύση σου θα παραπλανηθεί. Και που στο Σούτρα βρίσκουμε αυτό το ένα βουδιστικό όχημα; Να σου εξηγήσω. Το σούτρα λέει: Οι διάφοροι Βούδα και ο Παγκόσμιος Τιμώμενος εμφανίστηκαν σ' αυτό το κόσμο για ένα μεγάλο αιτιολογικό γεγονός. Και πώς μπορείς να καταλάβεις αυτό το Ντάρμα; και πώς να κάνεις τη πρακτική αυτού του Ντάρμα ; Άκου, και θα σου τα εξηγήσω.

'' Ο νους δεν έχει καμιά σχέση με τη σκέψη διότι η βασική του πηγή είναι κενή. Το να απορρίψουμε τις ψευδές απόψείς, αυτό είναι ένα μεγάλο αιτιολογικό γεγονός. Εάν εσωτερικά και εξωτερικά δεν είσαι λάθος ή *περιπλανημένος, τότε είσαι εκτός της δυαδικότητας. Εάν εξωτερικά είσαι περιπλανημένος, προσκολλείσαι στη μορφή : εάν εσωτερικά είσαι περιπλανημένος, προσκολλείσαι στη κενότητα. Εάν μέσα στη μορφή είσαι εκτός της μορφής και μέσα στη κενότητα είσαι χωρισμένος από την κενότητας, τότε μέσα και έξω δεν είσαι περιπλανημένος.

Εάν αφυπνισθείς σ' αυτό το Ντάρμα, μέσα σε μια στιγμιαία σκέψη ο νους σου θα ανοίξει και θα προχωρήσεις μέσα στο κόσμο. Τι είναι το άνοιγμα του νου ; Ανοίγεται στη σοφία του Βούδα και Βούδα σημαίνει φώτιση.

Μελετώντας τα ξεχωριστά υπάρχουν τέσσερις πύλες : το άνοιγμα της σοφίας της φώτισης, την διδασκαλία της σοφίας της φώτισης, το αφύπνιση της σοφίας της φώτισης και η είσοδος στην σοφίας της φώτισης. Αυτό ονομάζεται άνοιγμα, διδασκαλία, αφύπνιση και είσοδος. Το να μπαίνεις από ένα μέρος, αυτό είναι η σοφία της φώτισης, και με αυτό, βλέπεις στην ίδια σου τη φύση και πετυχαίνεις να υπερβαίνεις, να ξεπεράσεις το κόσμο.

'' Φα-τα, είναι η μόνιμη μου ευχή, όλοι οι άνθρωποι μέσα στο κόσμο να θελήσουν πάντα, οι ίδιοι να ανοίγουν τη ' σοφία ' του Βούδα μέσα στο δικό τους νου. Μη καλλιεργείς τη ' σοφία ' των αισθανόμενων όντων.

Οι άνθρωποι του κόσμου έχουν λάθη μέσα στο νου τους, δημιουργούν κακό με ηλιθιότητα και πλάνη, απάτη, και γι' αυτό το λόγο καλλιεργούν τη ' σοφία ' των αισθανόμενων όντων.

'' Άνοιξε τη σοφία του Βούδα και ύστερα να υπερβαίνεις το κόσμο.
Αυτό είναι το ένα όχημα του Ντάρμα του Σούτρα του Λωτού. Παρακάτω στο σούτρα η διδασκαλία του Βούδα διαιρείται σε τρία οχήματα ώστε να
ωφεληθούν οι εξαπατημένους. Να βασίζεσαι πάντα στο ένα όχημα του Βούδα.

'' Εάν ασκείσαι με το νου, γυρίζεις το Λωτό : εάν δεν ασκείσαι με το νου, γυρίζεσαι από το Λωτό. Εάν ο νους σου είναι σωστός θα γυρίζεις το Λωτό : εάν ο νους σου είναι λαθεμένος, θα γυριστείς από το Λωτό. Εάν η' σοφία ' του Βούδα είναι ανοιχτή, θα γυρίζεις το Λωτό :
εάν η ' σοφία ' των αισθανόμενων όντων είναι ανοιχτή, θα σε γυρίζει το Λωτό. Εάν ασκείσαι στο Ντάρμα με μεγάλη προσπάθεια, αυτό τότε, είναι να γυρίζεις το σούτρα.''

Ακούγοντας όλα αυτά ο Φα-τα, στη στιγμή απέκτησε μεγάλη φώτιση και ξέσπασε σε κλάμα. '' Δάσκαλε, '' είπε, '' Πράγματι μέχρι τώρα δεν γύρισα το Λωτό, αλλά για εφτά χρόνια με γυρίστηκα από αυτό. Από δω και πέρα θα γυρίσω το Λωτό και με συνεχής σκέψεις θα ασκούμε στη πρακτική του Βούδα.''

Ο Δάσκαλος είπε, '' Η αληθινή πρακτική του Βούδα, αυτό είναι Βούδα.''

- Excerpt from Platform Sutra of the Sixth Patriarch
Translated by Philip Yampolsky (1967)
Translated in Greek by Fa Lian Shakya & Yao Feng (2003)