Από τον Αιδεσιμότατο Fa Dao Shakya, Διευθυντή

Δήλωση της Αποστολής

Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Μέγα Δασκάλου Jy Din, ο στόχος του Τάγματος είναι να παρουσιάσει ένα Βουδιστικό κέντρο σπουδών του Ζεν στο διαδίκτυο.
Ανάμεσα στις βασικές εντολές, το Τάγμα διέπει,

  • Να είμαστε διαθέσιμοι σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για το Ζεν και να τους προσφέρουμε την νόηση μας σύμφωνα με την γραμμή κληρονομιάς της παράδοσης μας.
  • Το Ζεν να είναι προσιτό στη Δύση διαμέσου μιας ‘'Δυτικής'' προσέγγισης που να παραμένει σύμφωνη με τη γραμμή κληρονομιάς της παράδοσης μας.
  • Να απέχουμε από συγκρούσεις ανάμεσα ανθρώπων και άλλα γκρουπ.
  • Να απέχουμε από πολιτικές συζητήσεις και debates που δεν υπηρετούν το Ντχάρμα ούτε και την γραμμή κληρονομιάς της παράδοσης μας.
Τοπικές Sangha ( Σάνγκα ) στις Ενωμένες Πολιτείες και ανά τον κόσμο

Παρ΄όλο ότι το ΖΒΟΗΥ είναι μια επίσημη Αποστολή στο Ιnternet, χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που έχουμε τόσους πολλούς από το κλήρο μας που ασχολούνται και καθοδηγούν Sangha σε όλο τον κόσμο και στις Ενωμένες Πολιτείες: Fa Lian Shakya στην Ελλάδα; άλλη Fa Lian Shakya στη Georgia; Yin De Shakya στο Phoenix; Yin Zhi Shakya στη Florida; Yin Ming Shakya στο Texas; Yin Ming Shakya στη Cuba; Yin Ching Shakya στη Γερμανία; Ming Bao στη Σουηδία και άλλοι που συνεχώς προσθέτονται στη λίστα.

Για περισσότερες πληροφορίες για αυτές και άλλες θυγατρικές Σάνγκα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ‘Bulletin Board page.

Ίδρυση του Τάγματος
ChuanZhi_JyDin_1
Ίδρυση του Τάγματος του Hsu Yun, o Μέγα Δάσκαλος Jy Din Shakya και o Αιδεσιμότατο Chuan Zhi Shakya στις 8 Νοεμβρίου του 1997.

Το Zen (Chan) Buddhist Order of Hsu Yun (ΖΒΟΗΥ) Βουδιστικό Τάγμα Ζεν του Χσου Γιουν ιδρύθηκε στης 8 Νοεμβρίου από τον Μέγα Δάσκαλο και Ηγούμενο Jy Din Shakya ιδρυτή του Ναού του Hsu Yun στην Χονολουλού, Χαβάη. Το γεγονός αυτό συμπίπτει και με την Τελετή της Χειροτονίας στην οποία ονόμασε τον Chuan Zhi Shakya με το όνομα του, μια σπάνια τιμή προς ένα μαθητή. Την επόμενη χρονιά, το Μάιο του 1998 ο Μέγας Δάσκαλος συνόδεψε τον Αιδεσιμότατο Chuan Zhi Shakya στη Κίνα όπου έλαβε την πλήρη Χειροτονία στη διάρκεια ενός μηνός τελετουργικών διαδικασιών στο Ναό του Μοναστηριού Hong Fa. Στο τέλος της τελετής ο Αιδεσιμότατος Chuan Zhi μπήκε στο επίσημο βιβλίο των Βουδιστών ανά τον κόσμο εγγεγραμμένος ως Ηγούμενος του Βουδιστικού Τάγματος Ζεν του Χσου Γιουν (Hsu Yun Chan Yuen)

Ο Μέγας Δάσκαλος Χσου Γιουν

Ο Μέγας Δάσκαλος Hsu Yun είναι ο πιο διάσημος Κινέζος δάσκαλος του Τσαν του 20ου αιώνα, πάρα πολύ γνωστός για τις ακούραστες προσπάθειες του να μοιράσει το Dharma. Βάση στα ελάχιστα γραπτά διαθέσιμα, γνωρίζουμε ότι ο Hsu Yun γεννήθηκε το 1839 στη επαρχία Guangzhou. Από πολύ νωρίς του άρεσε να

hsuyun-hongfa
Ο Μέγας Δάσκαλο Hsu Yun (Άδειο Σύννεφο) το 1954 στο Ναο Zhen Ru στο όρος Yunju της επαρχίας Jiangxi (Κάνετε κλικ εδώ για περισσότερες φωτογραφίες)

διαβάζει για το Chan Βουδισμό και νεαρός ακόμα στην ηλικία αποφάσισε να μπει στη μοναστική ζωή παρ' όλες τις μεγάλες αντιδράσεις της οικογενείας του. Χειροτονήθηκε στο Ναό Gu Shan στο 1859 από το Μεγάλο Δάσκαλο Miao-Lian στην ηλικία των 20 χρόνων.

Στη διάρκεια της μακρυχρόνιας ζωής του ο Hsu Yun ταξίδεψε σε όλη τη Κίνα και στη Νότια Ασία παραδίδοντας ανάγνωση και βοήθεια με εντατική πρακτική του Chan στους μοναχούς. Υπηρετούσε με πάθος για να φέρει στη πρώτη μοίρα το Τσαν στη συνείδηση στη Κίνα και αυτό των οδήγησε να αναλαμβάνει παλινορθώσεις πολλών μοναστηριών και ναών που είχανε πέσει και που είχαν εκτεθειμένες ζημιές επειδή είχαν εγκαταλειφθεί αλλά και εξ αιτίας της παλαίωσης και έλλειψη ενδιαφέροντος. Ανάμεσα σε αυτά ήταν ο ναός της Nan Hua που είχε ιδρυθεί από τον Έκτο Πατριάρχη και Δάσκαλο Hui Neng. Ο Hsu Yun όχι μονάχα ξανάχτισε και αναζωογόνησε τον περίφημο αυτό ναό, αλλά ίδρυσε και μια θρησκευτική σχολή με βάση την διδαχή του Βουδισμού για τις πρώτες τάξεις ώστε να βοηθηθούν τα πολλά μικρά παιδιά της περιοχής που αλλιώς δεν θα είχαν παρά μονάχα μια φτωχή ή και καθόλου εκπαίδευση. Ο Μέγας Δάσκαλος Hsu Yun απεβίωσε τον Οκτώβρη του 1989 στο μοναστήρι Zhen Ru, ήταν 120 ετών.

Ο Μέγας Δάσκαλος Jy Din Shakya
JyDin_1
Ο Μέγας Δάσκαλος Jy Din στο ναό του Hsu Yun. 1998.

Ο Μέγας Δάσκαλος Jy Din στο ναό του Hsu Yun. 1998.
Ο Μέγας Δάσκαλος Jy Din Shakya γεννήθηκε στη Κίνα την 17 Νοεμβρίου 1917 μέσα σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Επέζησε όχι μονάχα την εισβολή των Ιαπώνων στη Κίνα στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου αλλά και την επίθεση των Κινέζων Κομουνιστών έναντι των θρησκευτικών δραστηριοτήτων που ακολουθούσαν. Σε μια επίσκεψη στο Μοναστήρι της Nan Hua το 1934 ο Jy Din συνάντησε για πρώτη φορά τον Hsu Yun. « Κάτι συνέβη όταν κοίταξα το πρόσωπο του» έγραψε αργότερα, « Ξαφνικά έπεσα στα γόνατα και ακούμπησα το μέτωπο μου στο έδαφος προσκυνώντας τον. Οι φίλοι μου ξαφνιάστηκαν. Δεν είχα προσκυνήσει ποτέ κανέναν στη ζωή μου.»

Με την ενθάρρυνση του Δασκάλου Hsu Yun να γίνει μοναχός, χειροτονήθηκε στο Μοναστήρι της Nan Hua το 1937. Ο Jy Din έγινε μεταφραστής του Δασκάλου Hsu Yun και δίδαξε το Βουδισμό Τσαν ταξιδεύοντας και ανά τη Κίνα.

4_temple_outside_a
Ο Ναός του Hsu Yun στη Honolulu, Hawaii. Ο Ναός ιδρύθηκε από το Μέγα Δάσκαλο Jy Din Shakya το 1956.

Το 1949 ο Δάσκαλος Jy Din καθοδηγήθηκε από το Πατριάρχη Hsu Yun να πάει στη Χαβάη για να ιδρύσει ένα ναό για τους πολλούς Κινέζους μετανάστες που είχαν πάει εκεί. Το 1956 αρκετά χρήματα συγκεντρώθηκαν για την οικοδόμηση ενός παραδοσιακού κινέζικου ναού στο 42 της πλατείας Kawananakoa στη Honolulu. Ο Δάσκαλος Jy Din το ονόμασε «Ναός του Hsu Yun» προς τιμή του αγαπημένου του Δασκάλου

Ύστερα από δεκάδες χρόνια υπηρεσίας για τους Κινέζους του εθνικού πληθυσμού της Χαβάη, ο Δάσκαλος Jy Din είδε τα όρια του ναού που υπηρετούσαν μονάχα τον εθνικό κινέζικο πληθυσμό, αποκλείοντας τους μη- κινέζους.

Το 1990 παρατήρησε την δύναμη του Internet σαν ένα μέσον για να μοιράσει τις διδασκαλίες του Βουδισμού και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το 1998 αναβάθμισε τον μαθητή και κληρονόμο του Chuan Zhi Shakya στο βαθμό του Ηγούμενου του κλήρου ΖΒΟΗΥ του Internet που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν.

Ο Μέγας Δάσκαλος απεβίωσε στην ηλικία των 85 ετών την 13 Μαρτίου 2003 ύστερα από μακράν και οδυνηρή αρρώστια. Η Jeanne Lum, μέλος της κομισιόν του Ναού μιλώντας για το δάσκαλο λέει, « Η μεγαλύτερη αρχή του ήταν η αποδοχή των πραγμάτων. Ποτέ δεν παραπονέθηκε, ποτέ δεν μάλωνε ούτε θύμωσε με κανένα και πάντα πίστευε ότι, με το να δείχνει κανείς καλοσύνη προς ένα άτομο κακό, βαθμιαία τον αλλάζει.» Η διεύθυνσης του Ναού της πλατείας Kawananakoa όπως και η πνευματική διεύθυνσης πέρασε στο Δάσκαλο Fat Wai Shakya.

Chuan Zhi Shakya
ChuanZhi_FaHui-small
Αιδεσιμότατος Chuan Zhi Shakya με τον Δάσκαλο Fat Wai Shakya Ηγούμενος του Ναού του Hsu Yun.

Ο Chuan Zhi γεννήθηκε στης 12 Οκτωβρίου του 1960 στην Lafayette - Indiana στις ΗΠΑ σε μια οικογένεια πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών. Όταν τελείωσε το δεύτερο βαθμό σχολής στην Pennsylvania, πήρε το πτυχίο ΒΑ στη Φυσική το 1983. Τα δυο επόμενα χρόνια δίδαξε Μαθηματικά και Φυσική στη Bogota - Colombia ΝΑ. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ συνέχισε την εκπαίδευση του στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Purdue προτού καταταχτεί στο στρατό σαν Πειραματικός Φυσικός το 1986. Ύστερα από μεγάλης διάρκειας γοητείας για το Βουδισμό, το 1995 δημιούργησε ένα site αφιερωμένο στη μελέτη του Ζεν και στης 8 Νοέμβριου του 1997 συστήθηκε στο Δάσκαλο Jy Din Shakya. Λίγο αργότερα την ίδια μέρα, χειροτονήθηκε. Δήλωσε αργότερα. « Ποτέ πριν δεν είχα συναντήσει έναν άνθρωπο με τόση χάρη, ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, ταπεινότητα και με αληθινό ενδιαφέρον προς τον πλησίον. Ήταν το πιο ζωντανό παράδειγμα του Τσαν που μπορούσα ποτέ να φανταστώ.» Ο Chuan Zhi χειροτονήθηκε στο Ναό του Hong Fa το 1998 από τους μεγάλους Δασκάλους Jy Din, Ben Huan και Sou Ye.

Ο Δάσκαλος Fa Wei Shakya
fa-hui
Ο Σεβάσμιος Δάσκαλος Fa Wei Shakya.

Ο Δάσκαλος Fa Wei χειροτονήθηκε από τον Μέγα Δάσκαλο Fat Ying Shakya στης 15 Αύγουστο 1945, την ημέρα που η Ιαπωνία παραδόθηκε στις Δυτικές Συμμαχίες βάζοντας τέλος στο πόλεμο του Ειρηνικού.

Ο Δάσκαλος Fat Wai Shakya έγινε ηγούμενος λίγο πριν αποβιώσει ο Μέγας Δάσκαλος Jy Din. Ήταν υποστηρικτής στην εξέλιξη του Διαδικτιακού κλήρου μας και συνεχίζει να είναι ο Πνευματικός Επικεφαλής του Τάγματος μας.

Όταν ρωτήθηκε, στην διάρκεια μιας επίσκεψης, το Δεκέμβρη 2004 αν ήθελε να δώσει ένα μήνυμα στη κοινότητα του ΖΒΟΗΥ απάντησε, « Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεχτικοί. Όταν μπαίνεις στο Τσαν, μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να αλλάξει και να πάρει άλλη κατεύθυνση. Μείνε στην Ατραπό. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι, κάνοντας στροφή για άλλους ατραπούς ή, ανακατεύοντας διάφορους ατραπούς, θα φτάσουνε πιο γρήγορα και πιο εύκολα στη Βουδώτητα. Δεν λειτουργεί έτσι. Ακολουθήστε ίσια πορεία και μη παίρνετε στροφές που οδηγούν μακριά από την κορφή του Τσαν. Κρατήστε την πρακτική σας απλή , κρατήστε την πρακτική σας δυνατή. Να είστε ευγενικοί στους ανθρώπους και μην ανακατευθείτε σε συγκρούσεις με άλλους.»

Κοιτάζοντας προς το μέλλον

Οι ιδρυτές του ΖΒΟΗΥ έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την υποστήριξη της διάδοσης του Βουδισμού Ζεν διαμέσου του Internet με την παραγωγή άρθρων, δοκίμια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό υπό την καθοδήγηση του Chuan Zhi Shakya και μέσα στην κληρονομική παράδοση των Σεβάσμιων Δάσκαλων Fat Wai, Jy Din και Hsu Yun.

Επέκταση

Το Ζεν Βουδιστικό Τάγμα του Hsu Yun (ZBOHY) υπό την καθοδήγηση του Αιδεσιμότατου Chuan Zhi Shakya που παρουσιάζεται στο www.hsuyun.org and www.xuyun.org Internet websites, δεν συνεργάζεται με άλλα γκρουπ ή ομάδες ή άλλα websites που μπορούν να παρουσιάζονται σαν ΖΒΟΗΥ μέσα στις Ενωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες. Εφ' όσον η εντολή μας είναι να αποφεύγουμε κάθε πολιτική ατζέντα, σημειώνεται επίσης ότι το ΖΒΟΗΥ δεν συνεργάζεται με την Fa Lun Gong ούτε και με άλλα θρησκευτικά/ πολιτικά γκρουπ ( ομάδες) που να είναι παράνομα στη Κίνα.

Προσωπικές γνώμες που εκφράζουν αναγνωρισμένα μέλη του κλήρου ΖΒΟΗΥ δεν καθρεφτίζουν αναγκαστικά αυτές του ΖΒΟΗΥ σαν σύνολο, ούτε και το διοικητικό συμβούλιο, Ιδρυτές ή Πνευματικοί Επικεφαλείς του Τάγματος.

Ερωτήσεις αναφοράς για το Τάγμα θα πρέπει να απευθυνθούνε στον Chuan Zhi Shakya ή στον Fa Dao Shakya γράφοντας στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Σημειώσεις για τις χρησιμοποιημένες λέξεις

"Zen" ή "Chan" ( Τσαν)
"Zen" και "Chan" ( Τσαν) είναι ανάλογα με τον ορισμό Dhyana, (Ντχυάνα) που σημαίνει " να διαμένεις" ή να διαλογίζεσαι. Ο ορισμός "Zen" είναι ο πρώτος που ήρθε στη Δύση από τη Ιαπωνία και που έγινε γνωστός προτού ο πρωταρχικός Κινέζικος ορισμός ‘Chan' (Τσαν) εμφανιστεί. Γι' αυτό το λόγο, ο ΖΒΟΗΥ χρησιμοποιεί και τους δυο ορισμούς εν αλλαξ.

Κινέζικους ορισμούς
Ο Κινέζικος συλλαβισμός Pinyin (σύγχρονος Κινέζικος κανόνας) χρησιμοποιείται με προτίμηση από το συλλαβισμό Wade Giles που υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά στη Taiwan. Ακόμα και με το κανονικό pinyin, οι Κινέζικες λέξεις συχνά συλλαβίζωνται διαφορετικά σε κάθε περιοχή και εξαρτώνται από το τόπο και χρόνο της καταγωγής και των τοπικών διαλέκτων, γι' αυτό, μπορεί να υπάρχουν αντιφάσεις και ασυμφωνίες στο συλλαβισμό των τοποθεσιών σε διάφορα άλλα κείμενα.

 

Τελευταίες Σημειώσεις

Εν τέλει, η πρακτική και η μελέτη του Τσαν είναι και η μια και η άλλη προσωπική αναζήτηση όπως και για την αναζήτηση της Σάνγκα ( κοινότητα). Δεν είναι πρόθεση του ΖΒΟΗΥ να απαιτήσει μια αυστηρή συμμόρφωση της πρακτικής. Αλλά ο σκοπός μας είναι να παρουσιάζουμε τις διδασκαλίες, μεθόδους και αρχές του κλασικού Τσαν μέσα στο Δυτικό ιδίωμα και κουλτούρας, σαν καθοδήγηση για όσους βαδίζουν την πορεία τους διαβαίνοντας την ατραπό.

Ο Αιδεσιμότατος Fa Dao Shakya, Διευθυντής του Βουδιστικού Ζεν Τάγματος του Hsu Yun. Φωτογραφία παρμένη το Δεκέμβρη του 2004.

Kirby_Robes_A_small
Ο Αιδεσιμότατος Fa Dao Shakya, Διευθυντής του Βουδιστικού Ζεν Τάγματος του Hsu Yun. Φωτογραφία παρμένη το Δεκέμβρη του 2004.

Στόχος μας και πρόθεσης είναι να παρουσιάζουμε την διδασκαλία της κληρονομιάς του Hsu Yun/Lin Chi με ένα τρόπο που να είναι διαθέσιμη και κατανοητή σε Δυτικούς που ασκούν την Πρακτική. Η ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε την ευκολία μιας Διεθνούς Σάνγκα στα μέλη των ομάδων μας, όπως και στους μοναχικούς αναζητητές.

Ταπεινά προφέρουμε αυτά που μας δόθηκαν - μοντέρνα δυτική νόηση και προσέγγιση στο Ταο των κλασικών της Νότιας Σχολής Δάσκαλων του Τσαν.


Namo Amitofo
Αιδεσιμότατος Fa Dao Shakya. Διευθυντής του ΖΒOHY.


* Εξ αιτίας των πολλών Spam, τα ‘Server' μας, χρησιμοποιούν επιθετικά φίλτρα αλγόριθμα. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε τα Mail σας να μη περιέχουν τίτλους μη συμβατικούς ή άλλα/ κείμενα, που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν σαν Spam ή κωδικοποιημένους Virus.