Buddha speaks of the Amitabha Sutra

Greek Translation
Rev. Fa Lian Shakya ZBOHY

 

Έτσι άκουσα: Κάποια μέρα ο Βούδας έμεινε στο Σραβαστί (Shravasti ) στο άλσος Ζεττα (Jetta) μέσα στο κήπο του ευεργέτη των ορφανών και των μοναχών, σε μια συγκέντρωση από Μεγάλους Μπήξου( μοναχοί) χίλιοι διακόσιοι πενήντα τον αριθμό και πολύ μεγάλοι Αρχάτ (άγιοι) οι οποίοι όλοι οι συγκεντρωμένοι γνώριζαν και αναγνώρισαν. Οι γέροντες Σαριπούτρα, Μαχαμαοδγκαλιαγιάνα, Μαχακασιάπα, Μαχαδατιαγιάνα, Μαχακαουστίλα, Ρεβάτα, Σουντιπανθάκα, Νάντα, Ανάντα, Ραχούλα, Γκαβαμπάτι, Πιντόλα-Μπαραδβάζα, Καλοδαγίν, Μαχακαφίνα, Βακκούλα, Ανιρούδδα και άλλοι σαν κι΄ αυτούς, όλοι μεγάλοι Μποντισάττβα, μαζί με τον Σάκρα (Chakra) αρχηγός ανάμεσα σε θεούς και αμέτρητο μεγάλο πλήθος από όλους τους ουρανούς. Εκείνο τον καιρό ο Βούδας είπε στον γέροντα Σαριπούτρα:
Πέρα από εδώ, εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμυρίων Βουδικές Χώρες προς τη Δύση, υπάρχει μια χώρα ονόματι Ύστατη Ευδαιμονία . Σ' αυτή τη χώρα, αυτή τη στιγμή, ένας Βούδας ονόματι Αμιτάμπα διδάσκει το Ντάρμα.

Σαριπούτρα, για πιο λόγο ονομάζεται αυτή η χώρα η Ύστατη Ευδαιμονία?» ‘Όλα τα ζωντανά όντα σ' αυτή τη χώρα δεν υπομένουν πόνους αλλά χαίρονται κάθε Ευδαιμονία. Γι' αυτό ονομάζεται Ύστατη Ευδαιμονία.

Και επιπλέον Σαριπούτρα, αυτή η χώρα της Ύστατης Ευδαιμονία περιβάλλεται από κάθε της πλευρά από επτά κιγκλιδώματα, επτά στρώσης από πλέγματα και επτά σειρές δένδρων, όλα πλασμένα από τους τέσσερις θησαυρούς και γι' αυτό το λόγο ονομάζεται Ύστατη Ευδαιμονία.

Ακόμα Σαριπούτρα, στη χώρα της Ύστατης Ευδαιμονίας υπάρχουν λιμνούλες φτιαγμένες από επτά πολύτιμα κοσμήματα, γεμάτη με τα οκτώ νερά της χάρητος και της αρετής. Ο πυθμένας της κάθε λιμνούλας είναι πεντακάθαρος με σκορπισμένη χρυσή άμμο. Στις τέσσερις πλευρές υπάρχουν σκαλοπάτια από χρυσάφι, ασήμι, Λάπηθο και κρύσταλλο, από πάνω στέκονται περίπτερα στολισμένα με χρυσάφι, ασήμι πολύτιμη πέτρα Λάπηθος, κρύσταλλο, με τη μητέρα όλων των χανδρών, με κόκκινη πέρλα και καρνεόλια. Μέσα στις λιμνούλες υπάρχουν λοτοί μεγάλοι σαν ρόδες από κάρο, πράσινοι με φωτεινές ανταύγειες ανοιχτό πράσινο, κίτρινο με φωτεινές ανταύγειες ανοιχτό κίτρινο, κόκκινες με φωτεινές ανταύγειες κόκκινου, άσπρα με φωτεινό άσπρο χρώμα, και λεπτεπίλεπτο, καταπληκτικό και αγνό άρωμα.

Σαριπούτρα, η πραγματοποίηση της Χώρας της Ύστατης Ευδαιμονίας είναι έτσι αξιέπαινα στολισμένη .

Ακόμα Σαριπούτρα, σ' αυτή τη Βουδική Χώρα υπάρχει πάντα ουράνια μουσική και το έδαφος είναι κίτρινο χρυσαφί. Στους έξι περιόδους της ημέρας και της νύχτας, μια ουράνια βροχή από άνθη Μανδαράβα πέφτει και καθ' όλη τη διάρκεια του λαμπρού πρωινού κάθε ζωντανό ον σ' αυτή τη χώρα με πανέρια γεμάτα από χιλιάδες λουλούδια κάνουν προσφορές στους εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια Βούδες των άλλων κατευθύνσεων. Την ώρα του γεύματος, ξαναγυρίζει ο καθένας στη χώρα του και έχοντας φάει, βγαίνουν για περίπατο.

Σαριπούτρα, η πραγματοποίηση της Χώρας της Ύστατης Ευδαιμονίας είναι έτσι αξιέπαινα στολισμένη.

Ακόμα Σαριπούτρα, σ' αυτή τη χώρα υπάρχουν πάντα σπάνια και καταπληκτικά πολύχρωμα πουλιά, άσπροι γερανοί, παγώνια, παπαγάλοι, ψαροφάγοι, καλαβίνκα και δικέφαλα πουλιά. Στους έξι περιόδους της ημέρας και της νύχτας, σμήνος πουλιών κελαηδά αρμονικά και κομψά άσματα. Οι καθαροί και χαρούμενοι ήχοι τους εξαγγέλλουν τις Πέντε Ρίζες, τις Πέντε Εξουσίες (Δυνάμεις), τις Επτά μοιρασιές της Μπόντι, τις Οκτώ μοιρασιές της Σοφίας και άλλα τέτοια Ντάρμα. Όταν τα ζωντανά όντα αυτής της χώρας ακούνε αυτούς τους ήχους, αποκτάνε πλήρης επίγνωση του Βούδα, του Ντάρμα και της Σάνγκα.

Και μη πεις Σαριπούτρα ότι τα πουλιά αυτά παίρνουν ζωή σαν ανταπόδοση για τις καρμικές προσβολές. Για ποιο λόγο τότε? Σ' αυτή τη Βουδική Χώρα δεν υπάρχουν οι Τρεις Κακοί Τρόποι επαναγέννησης. Σαριπούτρα, σ' αυτή τη Βουδική Χώρα ούτε το όνομα των Τριών Κακών Τρόπων δεν υπάρχει, πόσο λιγότερο και η παρουσία τους ! Επιθυμώντας ο ήχος του Ντάρμα να είναι ευρέως διαδεδομένος Ο Αμιτάμπα Βούδα έκανε αυτό το πλήθος πουλιών από μεταμόρφωση.

Σαριπούτρα, σ' αυτή τη Βουδική Χώρα όταν φυσάει απαλός αέρας, οι σειρές των πολύτιμων δένδρων και τα πολύτιμα πέπλα προβάλουν λεπτούς και εκπληκτικούς ήχους σαν εκατό χιλιάδες είδη μουσικής που παίζονται όλοι μαζί. Για όλους όσους ακούνε αυτό τον ήχο αυτομάτως προβάλει στις καρδιές τους η πλήρης επίγνωση του Βούδα, η πλήρης επίγνωση του Ντάρμα και η πλήρης επίγνωση της Σάνγκα.
Σαριπούτρα, η πραγματοποίηση της Χώρας της Ύστατης Ευδαιμονίας είναι έτσι αξιέπαινα στολισμένη.

Σαριπούτρα, τι νομίζεις ? Γιατί ονομάζεται αυτός ο Βούδας Αμιτάμπα ? Σαριπούτρα η λάμψη του φωτός του Βούδα αυτού είναι αμέτρητη, φωτίζει τις Χώρες των Δέκα Κατευθύνσεων παντού χωρίς εμπόδιο. Γι' αυτό το λόγο ονομάζεται Αμιτάμπα.

Ακόμα Σαριπούτρα, η ζωή αυτού του Βούδα και αυτή του λαού του απλώνονται αμέτρητα χωρίς όρια σε Ασανκιέγια κάλπας. Γι' αυτό το λόγο ονομάζεται Αμιτάμπα.

Ακόμα Σαριπούτρα, από τότε που ο Αμιτάμπα πραγματοποίησε τη Βουδώτητα του έχουν περάσει δέκα κάλπας. Ακόμα αυτός ο Βούδας έχει αμέτρητους, χωρίς τελειωμό μαθητές, όλοι οι Αρχάτς, οι αριθμοί τους ανυπολόγιστοι. Έτσι επίσης είναι και η συγκέντρωση των Μποντισάττβας.

Σαριπούτρα, η πραγματοποίηση της Χώρας της Ύστατης Ευδαιμονίας είναι έτσι αξιέπαινα στολισμένη.

Ακόμα Σαριπούτρα, αυτά τα ζωντανά όντα γεννημένα στη Χώρα της Ύστατης Ευδαιμονίας, είναι όλοι Αβαΐβάρτικα. Ανάμεσα τους είναι πολλοί που σ' αυτή τη ζωή διαμένουν στην Βουδώτητα. Ο αριθμός τους είναι τεράστιος. Είναι ανυπολόγιστος και αμέτρητος, χωρίς όρια σαν να λέμε τα Ασανκιέγια κάλπας.

Σαριπούτρα, τα ζωντανά όντα που μπορούν και ακούν, πρέπει να κάνουν την ευχή « Εύχομαι να γεννηθώ σ' αυτή τη χώρα» Γιατί? Γιατί όλοι όσοι έτσι φτάνουν είναι ανώτεροι και καλοί άνθρωποι, έρχονται όλοι μαζί σε ένα μέρος. « Σαριπούτρα, δεν μπορεί κανείς να υστερεί από καλές ρίζες, ευλογίες, αρετές και αιτιολογημένες συνδέσεις και να φτάσει στη γέννηση σ' αυτή τη χώρα.»

Σαριπούτρα, εάν ένας καλός άντρας ή γυναίκα ακούσει για τον Αμιτάμπα και συγκρατήσει αυτό το όνομα, είτε για μια μέρα, δυο μέρες, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι μέρες αλλά και επτά, με μια καρδιά χωρίς σύγχυση- όταν αυτό το άτομο πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, μπροστά του θα εμφανιστεί ο Αμιτάμπα και όλη η Σύνοδος των Ιερών. Όταν το τέλος έρχεται, η καρδιά του θα είναι χωρίς αναστροφή- στην Χώρα του Αμιτάμπα, στη Χώρα της Ύστατης Ευδαιμονίας θα φτάσει την αναγέννηση.

Σαριπούτρα, επειδή βλέπω αυτό το όφελος λέω αυτά τα λόγια- Εάν ζωντανά όντα ακούσουν αυτά τα λεγόμενα θα πρέπει να κάνουν την ευχή, ¨Εύχομαι να επαναγεννηθώ σ' αυτή τη χώρα.»

Σαριπούτρα, όπως τώρα επαινώ την ασύλληπτη χάρη και αρετή του Αμιτάμπα, έτσι και στη Ανατολή υπάρχουν επίσης οι Ασόμπια Βούδες, Σουμέρου. Εμφάνιση Βούδα, Μεγάλος Σουμέρου Βούδα, Φως του Σουμέρου Βούδα, Εκπληκτικό Ήχο Βούδα, όλοι οι Βούδες σαν κι ‘ αυτούς αμέτρητοι σαν την άμμο του Γάνγκη ποταμού. Στη δική του χώρα ο καθένας φέρνει την εμφάνιση μιας τεράστιας και μακριάς γλώσσας σκεπάζοντας παντού τις Τρεις Χιλιάδες Μεγάλες Χιλιάδες Κόσμους, προφέροντας τα ειλικρινά λόγια ετούτα « Όλοι εσείς ζωντανά όντα θα πρέπει να πιστέψετε, να εκτιμήσετε και να κρατήσετε με ευλάβεια τις ασύλληπτες χάρες και αρετές αυτής της Σούτρας του Φωτισμένου για τον οποίον όλοι οι Βούδες είναι προστατευτικοί.

Σαριπούτρα, στο Νότιο Κόσμο υπάρχει ο Βούδας Φως του Ήλιου και της Σελήνης, Ο πολύ Γνωστός Βούδας του Φωτός, Μεγάλοι Φλογάτοι Ώμοι Βούδα, Σουμερού Βούδας του Φωτός, Ο Άπειρος Σθεναρός Βούδας, όλοι οι Βούδες σαν και αυτούς, αμέτρητοι σαν την άμμο του Γάνγκη ποταμού. Στη δική τους χώρα ο καθένας φέρνει την εμφάνιση μιας τεράστιας και μακριάς γλώσσα σκεπάζοντας παντού τις Τρεις Χιλιάδες Μεγάλες Χιλιάδες Κόσμους προφέροντας τα ειλικρινά λόγια ετούτα , « Όλοι εσείς ζωντανά όντα θα πρέπει να πιστέψετε, να εκτιμήσετε και να κρατήσετε με ευλάβεια τις ασύλληπτες χάρες και αρετές αυτής της Σούτρας του Φωτισμένου για τον οποίον όλοι οι Βούδες είναι προστατευτικοί.

Σαριπούτρα, στο Δυτικό κόσμο υπάρχουν Αμέτρητες Ζωές Βούδα, Αμέτρητες Εμφανίσεις Βούδα, Άπειρα Πέπλα Βούδα, Μεγάλο Φως Βούδα, Βούδα Κόσμημα Εμφάνιση, Αγνό Φως Βούδα, όλοι οι Βούδες σαν και αυτούς αμέτρητοι σαν την άμμο του Γάνγκη ποταμού. Στη δική τους χώρα ο καθένας φέρνει την εμφάνιση μιας τεράστιας και μακριάς γλώσσας σκεπάζοντας παντού τις Τρεις Χιλιάδες Μεγάλες Χιλιάδες Κόσμους, προφέροντας τα ειλικρινά λόγια ετούτα « Όλοι εσείς ζωντανά όντα θα πρέπει να πιστέψετε, να εκτιμήσετε και να κρατήσετε με ευλάβεια τις ασύλληπτες χάρες και αρετές αυτής της Σούτρας του Φωτισμένου για τον οποίον όλοι οι Βούδες είναι προστατευτικοί.

Σαριπούτρα, στο Βόριο Κόσμο υπάρχουν, ο Βούδας με Φλεγόμενους Ωμούς, ο Πιο Νικηφόρος Βούδας, ο Δύσκολα να πληγώνεται Βούδας, Γεννημένος Ήλιος Βούδας, Λαμπερό Δίχτυ Βούδας, όλοι οι Βούδες σαν αυτούς αμέτρητοι σαν την άμμο του Γάνγκη ποταμού. Στη δική τους χώρα ο καθένας φέρνει την εμφάνιση μιας τεράστιας και μακριάς γλώσσας σκεπάζοντας παντού τις Τρεις Χιλιάδες Μεγάλες Χιλιάδες Κόσμους, προφέροντας τα ειλικρινά λόγια ετούτα « Όλοι εσείς ζωντανά όντα θα πρέπει να πιστέψετε, να εκτιμήσετε και να κρατήσετε με ευλάβεια τις ασύλληπτες χάρες και αρετές αυτής την Σούτρα του Φωτισμένου για τον οποίον όλοι οι Βούδες είναι προστατευτικοί.

Σαριπούτρα, στο Κάτω Κόσμο υπάρχει ο Λέων Βούδας, ο γνωστός Βούδας, ο Γνωστός Φωτεινός Βούδας, ο Ντάρμα Βούδας, ο Ντάρμα Πέπλος Βούδας, ο Διάτρητος του Ντάρμα Βούδας, όλοι Βούδες σαν κι' αυτούς αμέτρητοι σαν την άμμο του Γάνγκη ποταμού. Στη δική τους χώρα ο καθένας φέρνει την εμφάνιση μιας τεράστιας και μακριάς γλώσσας σκεπάζοντας παντού τις Τρεις Χιλιάδες Μεγάλες Χιλιάδες Κόσμους, προφέροντας τα ειλικρινά λόγια ετούτα « Όλοι εσείς ζωντανά όντα θα πρέπει να πιστέψετε, να εκτιμήσετε και να κρατήσετε με ευλάβεια τις ασύλληπτες χάρες και αρετές αυτής την Σούτρα του Φωτισμένου για τον οποίον όλοι οι Βούδες είναι προστατευτικοί.

Σαριπούτρα, στο Κόσμο Επάνω υπάρχει Αγνός Ήχος Βούδα, Συγγενής των Άστρων Βούδα, Ανώτερη Ευωδιά Βούδα, Ευωδιασμένο Φως Βούδα, Μεγάλοι Φλογάτοι Ώμοι Βούδα, Πολύχρωμα Κοσμήματα και Άνθη Στολίδι Βούδα, Σάλα Δέντρο Βούδα, Κόσμημα Άνθος της Αρετής Βούδα, Όραμα Όλων των Νοημάτων Βούδα, όπως και ο Όρος Σουμέρου Βούδα, και όλοι Βούδες σαν και αυτούς αμέτρητοι σαν την άμμο του Γάνγκη ποταμού. Στη δική τους χώρα ο καθένας φέρνει την εμφάνιση μιας τεράστιας και μακριάς γλώσσας σκεπάζοντας παντού τις Τρεις Χιλιάδες Μεγάλες Χιλιάδες Κόσμους προφέροντας τα ειλικρινά λόγια ετούτα « Όλοι εσείς ζωντανά όντα θα πρέπει να πιστέψετε, να εκτιμήσετε και να κρατήσετε με ευλάβεια τις ασύλληπτες χάρες και αρετές αυτής της Σούτρας του Φωτισμένου για τον οποίον όλοι οι Βούδες είναι προστατευτικοί.

Σαριπούτρα, εάν άντρας ή γυναίκα ακούσει αυτό το Σούτρα και το συγκρατήσει και ακούσει τα ονόματα όλων αυτών των Βούδα, αυτός ο καλός άντρας ή γυναίκα θα είναι ο Γνώστης του οποίου όλοι οι Βούδες είναι προστατευτικοί και θα φτάσει αναστρέψιμα το Ανουτάρα- Σαμιάκ-Σαμμπόδι. Γι' αυτό Σαριπούτρα, εσείς όλοι θα πρέπει να πιστεύετε και να δεχθείτε τα λόγια μου και αυτά που όλοι οι Βούδες ομιλούν.

Σαριπούτρα, αν ήδη υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει την ευχή, που τώρα κάνουν την ευχή ή και που είναι έτοιμοι να κάνουν την εξής ευχή, « Επιτιμώ να γεννηθώ στη Χώρα του Αμιτάμπα» αυτοί οι άνθρωποι, είτε γεννημένοι στο παρελθόν, είτε γεννιούνται τώρα ή θα γεννηθούν στο μέλλων, όλοι αμετάκλητα θα φτάσουν Ανουτάρα - Σαμιάκ - Σαμμπόδι. Γι' αυτό Σαριπούτρα, όλοι οι καλοί άντρες και καλές γυναίκες, αν είναι ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν πίστη, θα πρέπει να κάνουν την ευχή « Θα γεννηθώ σ' αυτή τη Αγνή Χώρα»

Σαριπούτρα, έτσι όπως είμαι τώρα ένας που επαινεί την χάρη και την αρετή όλων των Βούδα, έτσι και όλοι οι Βούδες αυτοί επαινούν την ασύλληπτη μου χάρη και αρετή λέγοντας αυτά τα λόγια «Ο Σακιαμούνι Βούδα μπορεί να ολοκληρώσει εξαιρετικά σπάνιες και δύσκολες πράξεις μέσα στο Σάχα κόσμο, στη διάρκεια όλης της Εποχής του Κακού των Πέντε Θολώσεων, στην μέση του Κάλπα της Θόλωσης, στην Όψη της θόλωσης, στων Δεινών της Θόλωσης, στων Ζωντανών όντων την Θόλωσης και της Ζωής της Θόλωσης. Μπορεί να φτάσει Ανουτάρα -Σαμιάκ-Σαμπόντι και για τη σωτηρία των ζωντανών όντων απαγγέλλει αυτό το Ντάρμα που σε ολόκληρο το κόσμο είναι δύσκολο να πιστευτεί.»

«Σαριπούτρα θα πρέπει να ξέρεις ότι εγώ, στην Εποχή του Κακού των Πέντε Θολώσεων έκανα πρακτική αυτές τις πέντε δύσκολες πράξεις φτάνοντας Ανουτάρα-Σαμιάκ-Σαμπόντι και για όλο τον κόσμο μίλησα γι' αυτό το Ντάρμα που είναι δύσκολο να πιστευτεί, εξαιρετικά δύσκολο»

Ύστερα που ο Βούδας είπε αυτό το Σούτρα, ο Σαριπούτρα και όλοι οι Μπικσού, όλοι οι θεοί, άνθρωποι και Ασούρας αλλά και άλλοι από όλους τους κόσμους, ακούγοντας τι είχε πει ο Βούδας χαρούμενα τα καλωσορίσανε και με πίστη τα δεχτήκανε, υποκλίθηκαν και αποσύρθηκαν.

Έτσι τελειώνει « Ο Βούδας Ομιλεί για το Αμιτάμπα Σούτρα»

Αμιτάμπα σημαίνει « Αέναο Φως»

Είναι ο Βούδας που βασιλεύει στη Αγνή Χώρα της Ύστατης Ευδαιμονίας. Με τη δύναμη των ευχών συμπόνιας του, φανέρωσε ένα μέρος εγρήγορσης, προσιτός σε όλα τα όντα που έχουν πίστη σ' αυτόν και που προσδοκούν την ελευθερία. Παρουσιάζεται καθισμένος σ' ένα λωτό, το σώμα του είναι χρυσαφένιο και η ακτινοβολία του είναι πέρα από το νου.
Με την πνευματική δύναμη του βούδα Αμιτάμπα, όλα τα όντα του κόσμου αυτού θα καταλάβουν το Βουδισμό εύκολα και θα κάνουν πρακτική με επιμέλεια και ενδεχομένως φτάσουν στη Φώτιση. Όσοι ακολουθούν το Βουδισμό εύχονται να γεννηθούν στην Αγνή Χώρα.

ΝΑΜΟ ΑΜΙΤΑΜΠΑ ΜΠΟΥΝΤΧΑ !
ΝΑΜΟ ΑΜΙΤΑΜΠΑ ΜΠΟΥΝΤΧΑ !
ΝΑΜΟ ΑΜΙΤΑΜΠΑ ΜΠΟΥΝΤΧΑ !