Translated by Upasaka Fa Jin

sprouting seed
Nakon što smo čvrsto uspostavili mogućnost da budu svjesni našeg disanja i svjesno izmjenjujemo ritam i dubinu našeg disanja, napravili smo prvi korak prema meditaciji. Važno je da ne prelazimo na ovu vježbu dok nismo savladali prvi korak. Kad sam prvi put počeo učiti meditirati prije više od 30 godina, nisam bio u stanju sjediti više od dvije minute. Biti sam sa svojim mislima bilo je mučenje. Naime, nakon tog jednog iskustva nisam se mogao natjerati da opet pokušam kroz slijedećih 5 godina! Biti psihički, mentalno i fizički spreman za svaki sljedeću vježbu je bitno za uspjeh, dok pokušavanje skakanja naprijed prije nego smo spremni, sabotirati će naše napore. 

 

Kad usredotočimo svoj um na nešto, to "nešto" se zove sjeme. Sjeme počinje kao nešto vrlo malo, ali kako ga njegujemo - zalijevamo, dobiva izdanke i pretvara se u nešto posve drugačije od sjemena od kojeg je rođeno. Fokusirajući se na disanje, na sjeme, um postaje svjestan sjemena. To je bio prvi korak.

 

Drugi korak je da potaknemo sjeme da niče, a za to ćemo nastaviti raditi s disanjem, pomoću pranayama vježbom pod nazivom Iscjeljujući dah. Pojam pranayama dolazi od sanskrtskog značenja produljenje disanja.  Tako ćemo uzeti naše sjeme i produžiti ga dok ne počne davati izdanke. Iscjeljujući Dah / Healing nreath/ se izvodi u tri dijela u pažljivo reguliranom uzorku, ili omjeru, u "1: 4: 2" redoslijedu: jedan udisaj (bojiš 1), držiš dah (brojiš do 4), i izdahneš (brojiš do 2). To znači da se disanje se zadržava za četiri puta dulje vrijeme od potrebnog za obavljanje udisanja, a za je potrebno dva puta dulje vrijeme od udisanja. Kada smo prvi put pokrenuli vježbu, počinjemo u omjeru koji slijedi 4: 16: 8, gdje svaki broj  traje oko jedne sekunde. Tada, kako dah postaje jači i izdržljiviji, možemo se premjestiti na omjer 6:24:12  a zatim i na 8:32:16, itd.

 

Kako vježbano s Iscjeljujućim dahom, postupno povećavamo brojeve u omjeru  na dulje i dulje trajanje, održavajući isti omjer i interval od jedne sekunde. Ako ste pušač teže ćete prolaziti vrijeme s većim omjerom sekvenci, ali ne dopustite da vas to odvratiti od savjladavanja kraćih slijedova. 

 

Zvučni sat se može koristiti za "klik-off" vrijeme u razmacima od jedne sekunde, ili, ako se može osjetiti ili čuti rad srca, to se može koristiti umjesto. Kada se vježba, kontinuirano fokusirana koncentracija na brojanje je bitna. 

 

U roku od nekoliko dana ili tjedana, suptilne promjene u raspoloženju i fizičke energije će postati očito. Vježbajte ovu vježbu sve dok ne budete u mogućnosti ponoviti slijed neprekidno petnaest ili više minuta.