Translated by Upasaka Fa Jin

Hua Tou U zadnje vrijeme čini se kako Zena Hua-Tou praksa doživljava renesansu među malim kontingentom Zen Budista širom globusa. Dijelom, to može biti obzirom na rastuću svijest o tome kako je ova Zen praksa bila osobni favorit Hsu Yun koju je i veći dio svog života provodio i zagovarao. Jedan od najboljih suvremenih opisa hua-tou prakse je nedavno došao od Stuart Lachs koji nudi svoje osobno iskustvo s njim i prijedloge za svakoga tko želi probati. [Napomena 1] 

U budističkom svijetu, ostale tehnike su daleko popularniji od hua-tou: gong-(Koan) studija, sutra studije, Pure Land (npr, recitirajući ime Buddhe), vipassana, umo blokirajuće ili isprazne meditacija, pranayama, zvučna meditacija  itd 

Kako su to sve fine prakse, a sve daju iste rezultate, ako se čine ispravno, svaka je jedinstvena po tome što "pristaje", u manjoj ili većoj mjeri, sa svakom osobnosti i mentalnim okvirom . Neki će pronaći kako im je bolje vježbati Pure Land, na primjer, nego Zen u praksi, dok neki koji prakticiraju Zen, naći će ga boljim za vježbati kroz zvučnu meditacija nego metodom Hua-Tou. [Napomena 2] 

Ono što čini Hua-Tou vježba upečatljivom u praksi je da nas angažira na gledanju izravno u prirodu bića.

Dok pokušavam učiniti ovu praksu jednostavnijom koliko je to moguće i potaknuti sve da ju probaju, osjećam kako je potrebno navesti nekoliko pretpostavki, jednostavnih kao i sama praksa, ona zahtijeva da koristimo nekoliko bitnih sastojaka: veliku motivaciju, velika koncentraciju i veliku želju. 

Naša motivacija mora biti takva da smo spremni i željni promijeniti prioritete u našim životima i da prihvatimo ovu praksu koja će nas angažirati tijekom dana, kroz tjedane i mjesece. 

Naša koncentracija mora biti takva da možemo zadržati na temi i usredotočiti se na nju tijekom dužeg vremenskog razdoblja bez nas ometaju druge strane misli, zvuci, osjeti, itd, a naša je želja da se razumijemo tko smo, kao živi, osjećajni,  biće nam  mora biti jako i nepokolebljivo. 

Ako ti uvjeti nisu ispunjeni kada započinjemo s praksom, bolje je da ih odmah u strartu njegujemo najprije kroz početak  Zen vježbi: 

Da naučimo usredotočiti se, mogli bismo, na primjer, napraviti vježbe brojanja udisaja, yogu, iscjeljivanje daha ili druge pranayama vježbe (za one s akademskim težnjama, studija matematike, znanosti, filozofije, umjetnosti i slično). Što se tiče jake motivacije i želje, to je nešto što ili imamo ili nemamo, i samo sami to možemo znati. 

Najčešće su ove osobine generirane iz dubokog osjećaja nezadovoljstva svojim životom i snažnim nagonom za promjenom (odnosno, patnje i želja da se pobjegne od patnje). 

Bez ispunjenih tih preduvjeta, praksa Hua-Tou će vjerojatno biti, u najboljem slučaju, intelektualna vježba i, u najgorem slučaju, bit će nam frustrirajuća do te mjere da ćemo odustati prije nego što dođemo do rezulatata.

Također treba spomenuti da je Hsu Yun naglasio važnost imanja velike vjere u metodu. To će biti potrebno za neke koji bi inače mogli odbaciti praksu kao pretešku za percipiranje i upitnog ishoda, ali za druge koji donose dovoljnu želju to će biti nevažno. 

U mom slučaju, našao sam kako je sama praksa iznimno uvjerljiva i to je bilo ono što me je guralo da ga počnem i nastavim s njom. 

Hua-tόu {話頭} doslovno je prevedeno kao "Riječ glave", ali se također prevodi kao "kritične frazu". Prije nego što pojam je prisvojen od Zen učiteljia, koristio se u književnosti kao glavna ideja književnog prolaza. 

U zenu, to se odnosi na prirodu podrijetla ili izvora misli, riječ ili rečenica koja nastaje u svom razmišljenju  ili, poetski, da "um prije nego što je miješan". [Napomena 3] 

Sve hua-tous imaju jednu zajedničku stvar. Pogledajte ako možete shvatiti što je to od tih šest uobičajenih: 

  • *Tko je to tko sada ponavlja Buddhino ime? 
  • *Tko povlači ovaj leš ? 
  • *Što je ovo? 
  • *Što je to? 
  • *Koje je izvorno lice prije nego što su moj otac i majka su rođeni? 
  • *Tko sam ja? 

Očito, sve su to pitanja: ono što im je svima zajedničko je ... što je, samo po sebi, također Hua-Tou "?". 

Hua-tou praksa je gledanje duboko u prirodu postojanja pitajući se otvorena pitanja koja smo zaključali u našem mozgu i vraćati se, ponovo i ponovo.

Cilj nije odgovoriti na pitanja, već se igrati s njim, ostavljajući ih da nas muče, podsmjehuju nam se i zafrkavaju nas.

 Ako mislite da ste spremni za početak praksu, ovdje su pravila: 

1.Odaberite Hua-tou. Ako vam se sviđa Pure Land praksa odaberite prvu, ako vam se jedna od drugih  čini smislenijima, odaberite tu drugu. 

Nakon što odaberete svoju Hua-Tou, držite je se i ne prebacujte se na druge.

Ako ste zabrinuti da možda ste odabrali krivu, to vas ego ometa u praksi. 

Ne dopustite da vas manipulira! 

Nakon što se krenete s praksom doći ćete do shvaćanja, kako su sve prakse iste i kako možete koristiti bilo koji od njih, pa čak i doći do svoje vlastite, ali na samom početku, neophodno je da radite sa samo jednom. 

2."Zaključajte se" u svom Hua-Tou. Ako imate redoviti raspored dnevnih meditacija ( što je uvijek dobra ideja!), koristite ovu Hua-Tou za cijeli period sjedeći. Usredotočite se cijelim bićem na nju. 

Nemojte popustiti i davati si umjetne odgovore na pitanja, poput "Ja sam samo sjedio ovdje pokušavajući shvatiti ovu Hua-Tou" 

Otvaranje svog uma, omogućuju velikoj sumnji da vas preplavi. Izvodite ovaj "zaključavanje u sebe" session dnevno kroz tri tjedna. 

Nakon tog vremena hua-tou će biti čvrsto usađen u vašem umu i biti će s vama cijelo vrijeme, više ili manje, ovisno o tome što radite. 

3.Neka vam Hua-Tou pojede dan i noć, ali gurnuti ju natrag kada morate napraviti stvari koje traže koncentraciju u drugim područjima - briga za dijete, vožnja autom, pisanje e-mail, itd 

samo zato što nije na središnjem fokusu pozornosti ne znači da još uvijek ne radi na tebi. Usporedio bih to iskustvo koje smo vjerojatno svi imali - izgubimo ključ ili nešto drugo od značaja i provodimo dugo vremena u potrazi za njim, bez uspjeha. 

Uz frustracije, napokon odustajemo i radimo nešto drugo, ali nakon nekoliko sati ili dana imamo Eureka trenutak i odjednom znam gdje ga naći.

Pitanje gdje je ostao, bilo je u stražnjem dijelu naših umova iako to nije bilo dominantno u našoj  pozornosti. Hua-tou čini i to. 

Radite na Hua-Tou intenzivno kad god radite nešto što ne zauzima veliku pozornost, kao što su pranje posuđa, hodanje ulicom ili po planinskom putu, oblačenje, itd Nanesite ga na ono što radite. 

Ako vam se događa da zaboravljate prisustvovati njemu, samo donesite svoj um natrag neosuđujući. se. 

Količina truda koja je potrebna da se prisilite da učinite to će se smanjiti, kako budete nastavljali dalje s tom praksom. U kratkom vremenu praksa će se dogoditi automatski.

4. Budite nemilosrdni! Ako se osjećate kako Hua-Tou praksa ne djeluje na vas, zapitajte se: "Tko je to tko misli kako Hua-Tou praksa ne djeluje?" 

Tvoj um može biti tvoj najgori neprijatelj sa tom praksom i može sabotirati čak i najbolje namjere . 

Kad se bori, okrenite Hua-Tou natrag njemu. Budite nemilosrdni! 

5.Promatrajte rezultate prakse. Primijetite kako uz obavljanje prakse vaš um postaje jači vaša pažnja više opasnija, vaša svjesnost više ekspanzivnija. 

6.Također ćete naći kako se sama praksa mijenja, najprije u suptilne načine, a kasnije u više dramatične načine. Uzmi praksu ozbiljno, ali lagano. To ne bi trebao biti posao ili teret, ali nešto što ćeš uživati raditi (iako možda na neki perverzne način!). 

7.Izbjegavajte predrasude. Svatko ima svoja vlastita iskustva za reći o ovoj praksi. Ne razvijaju očekivanja o tome što će se dogoditi za vas na temelju ponašanja drugih.

~ Slobodno objavite pitanja ili srodne teme za otvorenu raspravu u nastavku. 

Napomena 1. Vidi Hua-tou praksa: perspektive i primjere drevne i potentan kineski Chan praksi 

Napomena 2. Zapravo, Hua Tou metoda  stoji sam kao praksa i ne ovisi o nekoj određenoj religiji ili filozofiji. To je dostupan za bilo tko to probati. 

  

Napomena 3.Empty Cloud ( PrazanOblak ) autobiografiju kineskom Zen Master Xu Yun, u prijevodu Charlesa s Lukom, Element Books Limited, 1988, str. 229.